בחודשים שחלפו מאז תחילת המלחמה, נכתבו ספרים רבים המנסים לנתח, להסביר ולהבין את האירועים הקשים של ה- 7 באוקטובר 2023. ספרים אלו מציעים נקודות מבט שונות ומגוונות, החל מניתוח אסטרטגי-צבאי, דרך בחינה פוליטית ודיפלומטית, ועד לסיפורים אישיים מרגשים המשקפים את החוויה האנושית של הלוחמים והאזרחים. במאמר זה, נסקור את הספרים החשובים והמעניינים ביותר שנכתבו על המלחמה עד כה, ונבחן כיצד הם מעצבים את הבנתנו של אחד הפרקים הנוראים והמכריעים בתולדות ישראל.
מספר אישי 7.10.23/אלקנה כהן
באומץ ובכאב, תיעד אלקנה כהן, לוחם במילואים, את חוויותיו הסוערות ביומן אישי במהלך המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר. בכתיבה חשופה ומרגשת, הוא מתאר ללא כחל וסרק את המראות המטלטלים והתחושות הקשות של הלחימה בעזה, כולל היחסים המורכבים עם חבריו לנשק, המעצרים ההמוניים המעיקים, הכאב הנורא על אובדן החברים והתקווה הנואשת להשבת החטופים. יומנו הכן והמטלטל משקף בעוצמה את סיפורו של דור לוחמים שלם, היוצא לקרב בתערובת מרגשת של נחישות ושליחות לצד פחד ועייפות, במלחמת קיום קורעת לב עבור ישראל.
גיבורים- לבד מול החמאס/יואב לימור
בספרו החדש "גיבורים", חושף העיתונאי יואב לימור את סיפוריהם של שמונים אנשים יוצאי דופן שתפקדו בצורה מעוררת השתאות בשבת ה-7 באוקטובר 2023. דרך עדויותיהם, הוא מתאר את השתלשלות האירועים באותן שעות אפלות - החל מהכשל המערכתי החמור ועד לגילויי האומץ והנחישות שצמחו מתוכו. לימור מדגיש כי דווקא רגעי החוסן הללו, שהתגלו בעיצומו של המשבר הגדול ביותר, הם שיובילו את ישראל לצאת מחושלת ומנצחת מהתופת.
אוגדת עזה נכבשה/ אילן כפיר
הספר "אוגדת עזה נכבשה" מנתח את השורשים העמוקים של אסון 7 באוקטובר - המהלומה הקשה ביותר שספגה ישראל מאז הקמתה. הוא חושף את שרשרת הכשלים שהובילו לאותה שבת טרגית: עיוורון במערכת המודיעין, ליקויים חמורים בהיערכות המבצעית, הערכת חסר משמעותית של יכולות החמאס, וכן כישלון מדיני של ההנהגה הפוליטית. לצד זאת, הספר מאיר את סיפורי האומץ של חיילים ואזרחים בודדים שניצבו כחומה בפני מאות מחבלים ביישובים ובמוצבים. המחבר מדגיש כי כיום ישראל מצויה במערכה קיומית, הן ברצועת עזה והן בגבול הצפוני.
אנחנו בדרך/ נחום אבניאל
בספרו, מתאר נחום אבניאל את גבורתם של אזרחים רגילים ביום החשוך ביותר בתולדות ישראל, אשר למרות פחדיהם ורצונם לחיות, בחרו להיכנס שוב ושוב לתופת - ללא פקודה, מדים או לעיתים אף נשק. מחשמלאי ועד עובד מאפייה, הם סיכנו את חייהם כדי להציל אחרים, כשהמחבר עוקב אחר סיפוריהם המגוונים בין הקרבות וההרס, מנציח את זכרם של אלו שלא שרדו ומדגיש את רוח האומץ שהעניקה תקווה לניצולים.
בעוד שהכאב והטראומה של מלחמת "חרבות ברזל" עדיין טריים וממשיכים להדהד בחברה הישראלית, הספרים שנסקרו במאמר זה מהווים צעד חשוב בתהליך העיבוד והריפוי הלאומי. הם לא רק מתעדים את האירועים הטרגיים של ה-7 באוקטובר 2023, אלא גם מאירים את עוצמת הרוח האנושית בעת משבר. מבין דפיהם עולה תמונה מורכבת: מחד, כשלים מערכתיים חמורים שדורשים חשבון נפש עמוק; מאידך, גילויי גבורה וחוסן שמעוררים השראה. ספרים אלו אינם רק כרוניקה היסטורית, אלא גם מצפן מוסרי המזכיר לישראל את חוזקותיה בעת שהיא מתמודדת עם פצעיה. הם מהווים עדות לכך שגם בחשכה הגדולה ביותר, רוח האדם מסוגלת להאיר את הדרך קדימה, ובכך מציעים תקווה לעתיד בו ישראל תצא מחושלת ומחוזקת מאחד הפרקים הקשים בתולדותיה.
לספרים נוספים על השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל>>