יותר מחמישים שנה חלפו מאז הסתיימה מלחמת העולם השנייה. אך זיכרון השואה עדיין ניצב במוקדה של עשייה ספרותית ענפה.
כותבים, סופרות וסופרים ישראלים שלא היו "שם." מוסיפים לספר על ההשפעות המתמשכות של טראומת השואה בחייהם של קורבנותיה-ניצוליה ובחיי הדור שנולד לאחר המלחמה. חיטוט ונבירה בזיכרונות המושתקים. מאבק מתמשך בין אלם לדיבור. מסעות לאתרי החיים והמוות של יהדות אירופה שהושמדה ותקווה לגאולה ולריפוי - כל אלה עומדים במרכז הווייתן של הדמויות הספרותיות.
דמויות אלה חיות ופועלות במרחב פרטי ומצומצם, מרוחק ככל האפשר מאתרי הזיכרון הממוסד והטקסי המקדמים ומחזקים את מיתוס "השואה והתקומה." קרעי עבר: ביוגרפיה, זהות וזיכרון בסיפורת הדור השני דן בתופעת "הדור השני" כעדות להשפעות
ארוכות הטווח. מעבר לזמן ולמקום, של הטרור הנאצי על קורבנותיו.
הספר בוחן את גרסתה של הסיפורת לסוגיות מעוררות מחלוקת: יחסה של החברה הישראלית הקולטת אל שארית הפליטה: זיכרון פרטי וזיכרון ציבורי, בעייתיות הייצוג הספרותי של השואה: הכפפתה של השואה לנרטיבים לאומיים ושימוש יתר מניפולטיבי.
לכאורה, בזיכרון השואה ובקורבנות מתמשכת. ד"ר איריס מילנר מלמדת בחוג לספרות עברית באוניברסיטת תל אביב. כתבה מאמרים ומחקרים על ייצוג השואה בספרות, על סיפורי ילדות והתבגרות ועל טראומה והחלמה בספרות. קרעי עבר הוא ספר הביכורים בסדרה מחקרית חדשה מטעם המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים וייצמן באוניברסיטת תל-אביב והוצאת עם עובד.