הומור תמיד היה הנשק החזק ביותר נגד הרודנות של הרצינות. מימי אריסטופנס ביוון העתיקה, דרך השוטים בחצרות המלכים של ימי הביניים, ועד לקומיקאים הפוליטיים של ימינו - הצחוק היה ונשאר הדרך האפקטיבית ביותר לומר את האמת לכוח. סאטירה, במיטבה, היא הרבה יותר מסתם בידור - היא מראה עקומה שמשקפת לחברה את הצביעות, האבסורד והטיפשות שבה.
במאה העשרים, כשארצות הברית הפכה למעצמת-על תרבותית, התפתח בה סגנון הומור ייחודי. הומור אמריקאי שילב חוצפה יהודית, אירוניה בריטית וביקורת חברתית חריפה. אבל משהו היה חסר - פלטפורמה שתעז לצחוק על הכל, ללא מורא וללא משוא פנים. ואז, ב-1952, הגיע MAD.
הילד שכולם מכירים
מי שגדל בין שנות ה-60 לשנות ה-90 בוודאי מכיר את החיוך המשוגע של אלפרד E. ניומן, הילד עם השן החסרה שהפך לסמלו של מגזין MAD. אבל מעטים יודעים את הסיפור המלא שמאחורי אחד המגזינים המשפיעים והאהובים בהיסטוריה של התרבות הפופולרית.
הכל התחיל בשנת 1952, כשהמו"ל ויליאם גיינס והעורך הארווי קורצמן החליטו להמר על רעיון משוגע - מגזין שיעז לצחוק על כל מה שנחשב קדוש בתרבות האמריקאית. מה שהתחיל כהימור מטורף, הפך עד מהרה לתופעה תרבותית חסרת תקדים. השם MAD, שנבחר פשוט כי זו הייתה המילה היחידה שגיינס הצליח לזכור, הפך לסמל של מרד הומוריסטי נגד הממסד.
למה MAD? השם נבחר בכוונה - הוא מייצג את הטירוף המתוכנן של המגזין. המילה "MAD" הפכה לסמל של הומור אנרכיסטי וסאטירה חדה, והשפיעה על דורות של קומיקאים וכותבים.
בשיא ימיו, בשנות ה-70, הגיע המגזין לתפוצה מדהימה של למעלה משני מיליון עותקים בחודש. הפופולריות שלו הייתה כה גדולה, שאפילו נשיא ארצות הברית ג'ון קנדי הצהיר בגאווה שהוא קורא אותו. מה שהפך את MAD לכה מיוחד היה הסירוב המוחלט שלו להתפשר - המגזין מעולם לא פרסם מודעות מסחריות, מה שאפשר לו לשמור על עצמאות מוחלטת בביקורת שלו.
המדורים האגדיים
המדורים הקבועים של המגזין הפכו לאייקונים תרבותיים בזכות עצמם. "Spy vs. Spy", הקרב האינסופי בין המרגל הלבן לשחור, "The Fold-In" המפורסם שהפך את העמוד האחורי לחידה מתקפלת, ו"Snappy Answers to Stupid Questions" שלימד דור שלם את אמנות התשובה החצופה - כולם הפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות הפופולרית האמריקאית.
מהפכה התרבותית
אבל ההשפעה האמיתית של MAD חרגה הרבה מעבר לדפיו. המגזין חולל מהפכה בעולם ההומור והסאטירה. דור שלם של יוצרים מובילים, מסטיבן ספילברג ועד מאט גרונינג, מג'רי סיינפלד ועד טינה פיי, ספגו את הגישה הייחודית שלו להומור. תוכניות טלוויזיה מצליחות כמו "סאטרדיי נייט לייב", "משפחת סימפסון" ו"הדיילי שואו" חבות חוב עצום לדרך שבה MAD שילב הומור עם ביקורת חברתית חריפה.
MAD בעידן הדיגיטלי
המורשת של MAD ממשיכה להדהד גם בעידן הדיגיטלי. אתרי סאטירה מובילים, תרבות הממים ואפילו הדרך שבה אנחנו צורכים ומבקרים תקשורת היום - כולם הושפעו מהגישה המהפכנית שהמגזין הנחיל. MAD לימד אותנו שיעור חשוב: שצחוק הוא לא רק בידור, אלא גם כלי רב עוצמה לביקורת חברתית ופוליטית.
MAD בפורת ספרים
חדשות טובות לאוהבי נוסטלגיה! הגיעו אלינו למדף אוסף מטורף של חוברות MAD נדירות משנות ה-60 -70 וה-80 במצב שמור במיוחד!! בין החוברות תוכלו למצוא:
החוברות זמינות לרכישה בחנות שלנו במחירים נוחים. מהרו - כי כמו שאלפרד תמיד אומר: "מה, אני דואג?" (אבל אתם כדאי שתדאגו, כי הן יימכרו מהר!)
לספרים מצחיקים נוספים>>
לספרי סאטירה והומור>>